Saturday, 16 August 2014

Laksa Peranakan (Seafood) ala Chef Wan


Masih di bulan Syawal ni kan mood masak bulan puasa tempohari masih hangat lagi. Kerajinan memasak tu kira di tahap optimum lah ;-). Selera makan pun boleh tahan! Ndak pulak bila ternampak Chef Wan masak Laksa Peranakan dalam rancangan Best Wan! di channel AFC.


Macam renyah. Tapi macam best je. Bahan-bahan pun banyak yang ada dalam fridge. Cuma tambah beli udang dan ulam-ulaman sikit. Couple of months dulu saya ada buat stok (air rebusan) makanan laut yang di frozen kan. Sengaja frozen sebab masa tu bajet nak buat Bouillabaise (sejenis sup makanan laut Perancis). Tapi terperam lama. Sedang eloklah manfaatkan stok tu untuk buat kuah laksa peranakan ni.
Kuah laksa hampir sama dengan laksa lemak yang pernah saya buat lama dulu. Bahan-bahan kuah sangat berperisa terdiri daripada udang kering, bawang, cili, serai dan buah keras untuk tambah umph rasa lemak tu.
Ulam-ulam mentah seperti timun yang dipotong lidi, bawang, taugeh, bunga kantan dan daun ketumbar.
Kalau kebiasaannya saya gemar menggantikan santan segar dengan santan kotak yang rendah lemak tapi untuk rasa yang lebih lemak manis kali ini saya guna santan segar.

Kalau lah ada sambal cili tentu lebih sedap lagi. Siapa ada resipi sambal cili yang sedap dimakan dengan laksa lemak? Meh sini share please ;-)

No comments: